Przejdź do treści

Jak poprawić odporność.

Jak poprawić odporność, czyli kilka słów od dietetyk mgr Joanna Bałys-Wawro na temat: rola suplementacji w budowaniu odporności. Wstawiamy ten inspirujący tekst, bo efektywna praca z umysłem wymaga lekkiej zmiany stylu życia, w tym i diety. Swój tekst autorka zaczyna nieco przewrotnie od…

“… może oni po prostu nie wiedzą, że:

  • poziom WITAMINY D3, który gwarantuje sprawne działanie układu odpornościowego to 50-70ng/ml i że w Naszej szerokości geograficznej przy standardowym trybie życia jest po prostu nie możliwy do osiągnięcia bez suplementacji (a po 60 roku życia nie jest to możliwe w żadnej szerokości geograficznej, przyp. red.).
  • CYNK nie jest niczym nadzwyczajnym i powinien być uzupełniany, jeśli w naszym żywieniu nie ma pestek, pełnych ziaren i orzechów na co dzień.
  • SELEN jest jednym z mocniejszych odtruwaczy organizmu i modulatorem odporności, a osławione w jego wysoką zawartość orzechy brazylijskie pochodzą z Boliwi i wcale go nie zawierają.
  • MAGNEZ działa przeciwlękowo i reguluje nadciśnienie przyczynowo, a nie objawowo jak leki.
  • kwasy tłuszczowe OMEGA 3, szczególnie DHA zmniejszają stany zapalne, a te automatycznie wpływają na odporność organizmu. Smażąc na kujawskim czy innym badziewiu skutecznie blokujesz nawet te minimalne ilości dostarczone w modnym i toksycznym łososiu.
  • serek wiejski i bułeczka to najgorszy (pro-zapalny) posiłek jaki możesz zafundować swoim jelitom.
  • odporność pochodzi z jelit i że to jedyna prawdziwa informacja jaką możesz usłyszeć w TV.
  • OTYŁOŚĆ TO CHOROBA, która niesie za sobą bardzo dużo obciążeń nie tylko w gorszym funkcjonowaniu narządów i hormonów, ale często jest też powiązana z wieloma przewlekłymi infekcjami.
  • każdy kilogram dodatkowej tkanki tłuszczowej to PRZEWLEKŁY STAN ZAPALNY, nie widoczny w podstawowym badaniu CRP i OB. W Polsce mamy 60% ludzi z nadmierną masą ciała, a polskie dzieci są najszybciej tyjącymi w Europie (na przestrzeni ostatnich lat).
  • Mamy stadnie skrajne niedobory WITAMINY B12, ponieważ jednym z ulubionych leków Polaków są IPP (inhibitory pompy protonowej) czyli słynne “osłonowe”, które blokują wydzielanie kwasów żołądkowych, automatycznie blokując wchłanianie tej witaminy. Jej niedobór prowadzi do anemii, a to z kolei znów obniża odporność.
  • każdy zbędny gram CUKRU obniża ilość leukocytów (komórek odpornościowych) po posiłku o 70%. Też nie wiedzą, że chleb, sok czy ukochane kluski to cukier.
  • Negatywne emocje: ZŁOŚĆ, ŻAL, ZAZDROŚĆ skutecznie niszczą nawet dobrze odżywiony organizm.
  • LĘK również obniża odporność.
  • ALKOHOL jest tak mocną toksyną, a na jego usunięcie organizm musi uruchomić specjalne procesy, czyli znów niepotrzebnie jest eksploatowany. Wiec lepiej wybierz kiszoną kapustę, której składniki skracają infekcję niż wódkę z pieprzem, ten sławetny polski lek na każde zło.
  • uziemianie i KONTAKT Z NATURĄ zmniejszają stany zapalne oraz poziom glukozy, znów bezpośrednio powiązane z odpornością.
  • MONITORY – ekspozycja na niebieskie światło (z TV, smartfonów i tabletów) przed, którym przeciętny Polak spędza dziennie 5h! (szok!). Niebieskie światło monitorów blokuje wydzielanie melatoniny, która to jest najmocniejszym wewnętrznym antyoksydantem, a jej niedobór jest także jednym z głównych czynników rozwoju nowotworów.
jak poprawić odporność

Jak poprawić odporność?

Zacznij od zmiany stylu życia w zakresie diety, ruchu i higieny psychicznej.

Stacja ØHz | Nadajemy Dobrą Falę!

Udostępnij znajomym:

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.